15 Eylül 2008 Pazartesi

Eğlence, deney, tecrübe mekanı olarak mutfak :)

Üzüm var dolapta.
Yenmedi de bir türlü. N'apmalı?
Hoşaf tabi, ne yapacaksın?

Şimdi önce:
Bana bir haller oldu.
Hepi topu 40 yaşındayım.
Tamam tamam 41.
Hayret bişi...cık cık cık...

Ama bir gelenek merakı, bir görenek aşkı peyda oldu bende ki anlatılabilemez...
Sevviyorum uleynnn...
var mı diyeceği olan?

Hoşafla alakası ne diyen var mı?
Aaaa...hemen yazayım...

Bir pelte olsun, bir hoşaf olsun efendime söyleyeyim bir zerde olsun...ben bunlara taktım son zamanlarda.
Hani hafiften unutulmaya başlanmış olan bu lezzetlerle yeniden tanışıyorum.

Bakın mesela pelte:
Ama limonlu pelte.

Bu ne enfes, ne hafif tatlıdır böyle...
Ekşidir ama ağzını dilini büzüştürmez
tatlıdır amma içini baymaz.

Deneyin n'olur.
İsteyene tarif veririm.
Bu tattan mahrum kalmasın kimse...

Şimdi sırada kızamık şekerli muhallebi var.
Ama beni aştı.
Anneme müracaat edeceğim bu konuda.

Hele o balkonlardaki ipe dizili biberler, bamyalar, patlıcanlar var ya...
Allahım ne güzellik.
Herbiri gözüme mücevher gibi görünüyor.

Hepsinin içinde sebzeden öte şeyler var.

Emek,
gelecek kaygısı,
tedbir,
sevdiklerle birlikte yemek yemek için umutlar...

Bir sıra biber dizsenize bir ipe...
Onu her gördüğünüzde içiniz ısınacak, inanın...:)

Yazan:
Bugünkü ruh haline istinaden
Sevgi böcüü

11 yorum:

sensizken dedi ki...

Ne var saa eskilerde var zaten; dimiiiii :)

Limonlu peltenin yanına kek tavsiye olunur... Pek yakışıyorlar birbirlerine:)

Boncukçu dedi ki...

Bu yıl aynısından bana da oldu :)
Paylıcanlar biberler kurutuldu.
ayaş domatesleri özenle seçilip konservelendi.
Canım da limonlu pelte istedi, yarın da anneme yalvarılacak (kilo meselesi) tarif alınacak.

Ece dedi ki...

Sen once gecen gun bahsettigin, benim senden tarif istedigim,senin gargaraya getirdigin ev tursusu tarifini ver de..Biberleri dizerim sozzz

Sevgiler

uctemmuz dedi ki...

sensizkenciğim, kekle denemedim ama içine bisküvi kırmak da mümkün...:)

Şimdiden afiyet olsun sevgili Boncukçu...:)

Ececiğim yazayım hemen...mail edeyim olur?
Öperim çok...:)

Adsız dedi ki...

dizmesin biber..
sıcak ve kuru memlekette yaşamayanlar..
sonra karaciğere toksik küflü biber yemeleri gerekecek..
ben dizdim kuruttum.. kurutamadım diye..
=P

ama gelenkselin modern yorumubu ben de severim..
en son.. hastane mutfağında.. jelatinle koyulaştırılmış ..meyve suyu hazırladım yutmayı beceremeyen hastaya..
=)

o zaman hatırladım zerdeyi..
çevremde ne olduunu bilen biri bile yokmuş.. farkettim =D

burdasaklaniyorum dedi ki...

turuncum limonlu pelte tarifi isterim, noolur. canım çekti valla yapıcam. zor mu ki?

uctemmuz dedi ki...

Ataletciğim aklımda olsun söylediklerin. Zerdeyi biliyor oluşumuz Ayvalık'tan kaynaklanmasın? Burada yemekli davetlerde hala yapılır da...:)


Yazayım mı şuraya burdam? Yazayım.
Çok kolay, pudingten bile çabuk oluyor.

2limon kabuğunu rendele ve sularını sık.
4 kaşık buğday nişastası
13 kaşık şeker
Azıcık margarin
4 bardak su
1 pk. vanilya

hepsini karıştır, pişir ve kaselere koyup soğut...
Afiyet olsun...:)

Tuana dedi ki...

Eskiler herşeyiyle bir başka :)
Ben bu yaşımda ne nostaljik ruhlu bir hatunum ya, geçen hafta kırmızı biberleri aldım dizdim balkona, hiçbir öğrenci böyle birşey yapmadığından tuhaf karşıladılar, ayy senin dış görünüşünle hiç alakan yok, biber falan dizmişsin, ne alaka ya!

Amaan kışın onlar fast food falan yerken ben bir güzel o biberleri doldurup yoğurtla yiyeceğim ohh :)

Kakaolu tatlılardan ne kadar nefret ediyorsam, limonlu ve meyvalı tatlıları da bir o kadar severim ve bu limonlu pelte tam benlik, bu akşama bir programımda yok acep akşama şu güzel tarifli limonlu pelteyi mi yapmalı :)
Sevgiler...

uctemmuz dedi ki...

Tuana ancak geldim bilgisayar başına, yorumu yayınlamak bu saate kaldı kusura bakma...:)
Ya ben anlamıyorum. Neden geleneksel herşeye karşı böyle acayip bir tepeden bakma olayı var ki? Ben de zaten azıcık protesto amaçlı daldım bu işlere.
Buzluğa at diyorlar.
Atmıycam diyorum.:)
Güzelim sebzeleri plastiklerin içine doldurup, nasıl bir tepkimeye gireceğinden emin olmadan aylarca dolapta saklamak istemiyorum.
Anneannem tarzı en güvenlisi.
Seneye salça da yapacağım İnşallah...inat değil mi? :)))

Çok sevgiler canım...

laleninbahcesi.blogspot.com dedi ki...

o biber dizmeleri var ya baş tacım benim )). Yıllar sonra keşfettiğimiz bir lezzet. Malum Karadenize yabancı bir olay sebze kurutma işlemi. Çünkü kurumaz ,çürür nemden dolayı. Ama etş kuru biber dolmasını süper yaparım. Yukardaki z tarifini de çaktırmadan arakladım. Bu akşam yapacağım hehehehe,

uctemmuz dedi ki...

ben de internetten buldum ki tarifi.Ama başka tarifler de var, en lezzetlisi bu sanırım. Çoğunu denedim de...:)