26 Kasım 2012 Pazartesi

bir insanı anlamak

başlı başına bir mesele bu.
kendini unutacaksın her şeyden evvel.. bir süreliğine de olsa. sonra gözlerinin içine bakacaksın. yazarak olmaz, okuyarak olmaz. eli kolu nasıl oynuyor konuşurken, sesi nerede iniyor nerede yükseliyor, kendi gözlerinle göreceksin. bak şu kelimeyi ederken gözlerinden bulut geçti misal, yazdığını okuduğunda bunu anlayamazsın ki..halbuki derdini yazarak anlatıyor olsaydı, büyük ihtimal cümlenin sonuna bir gülücük kondurmuştu... sen de sandın ki... büyük bir ilgiyle onu anlamaya çalıştığını sanırken... o mutludur. hayır, değil.

yazmak eksiktir, konuşmanın yanında. yazmak, konuşmanın yanında hiç bir şeydir. çünkü insan dediğin, kalem tutan bir elden, düşünen bir beyinden, acı çeken ya da mutlu olabilen bir kalpten fazlasıdır. insan karmaşık...sen kendini iki satırla anlatabilir misin ki okuduğun kadarıyla bir insan hakkında yargıya varıyorsun?

yanılgı bunlar. bu çağın modası yanılgılar. iletişim...pöh..bu kelimeden nefret bile etsem yerine şu an daha uygununu bulamadım, ne de olsa zihinlerimizin ırzına çoktan geçildi. kodlanmış robotlar gibiyiz.. nereye saldıracağını şaşırmış, korkmuş, ürkmüş çocuklarız hepimiz. Güven arıyor bulamıyoruz. önce kendimize güvenmemiz gerektiğini çoktan unuttuğumuz için.

iletişim diyordum. iletişim ancak göz göze olur. ses, göz, akıl, kalp  hepsi bir aradayken. yoksa okuduğun her satır, gördüğün her kare, izlediğin her sahne senin kendi yargılarına göre biçim alır.

biraz cesaret. bırak kırılacaksa kırılsın kalbin. bırak, üzüleceksen eğer... sonunda üzül. denemedim deme. önemli olan tek şey bu. yoksa muhatabını hiç bir şey anlayıp dinlemeden yargılamak kolay... çok kolay. hem de güvenli. bak, denemedin...bak kırılmadın...bak zarar görmedin...öyle mi? çok yanıldın dostum, denemedin durumun bir koloncuk olsun loto oynamadan ikramiye çıkmasını bekleyenlere benziyor.

korkmak o kadar insani bir duygu ki. güvenmek öylesine zorlu bir şey ki. geleneksel değerlerin koruyuculuğu çatır çatır kırılıp dağılmışken, her yönden endişe verici haberlerle sarsılıp dururken. ama insanlığa güven. orada hala iyi ve temiz kalpli birileri var. korktuğun için orada olmadıklarını sanıyorsan, bu sadece senin suçun. sakın bu suçu o iyi insanların üzerine atma.

mersi.


Hiç yorum yok: